Selecteer een pagina

Een kleine gerimpelde vriend voor het leven

De Engelse bulldog is een bijzonder ras en heeft een uniek uiterlijk en karakter. Wanneer wij over fokkers praten dan hebben we het over fokkers die zich aan het convenant van de Engelse bulldog houden.

De Engelse Bulldogclub Nederland heeft in samenwerking met de Raad van Beheer en de andere rasvereniging – de BCN – een convenant met gezondheidseisen afgesloten. Hier moet elke Engelse bulldog die ingezet wordt voor de fokkerij aan voldoen, anders worden er geen stambomen op de pups afgegeven. Of een fokker lid of geen lid is van de rasvereniging, elk ouderdier moet deze testen en de fokgeschikheidskeuring hebben ondergaan.

Als u een pup wilt koopt, moet u altijd op een aantal zaken letten. Als deze niet in orde zijn, kunt u de pup beter niet kopen, ook al ziet het diertje er nog zo schattig uit! U bespaart uzelf veel problemen door een goede voorbereiding en door overhaaste beslissingen te voorkomen. U moet letten op het gedrag, de gezondheid en de manier waarop de dieren gefokt zijn, en het is belangrijk dat de fokker rustig de tijd neemt om uw vragen te beantwoorden. In de puppy-checklist vindt u de belangrijkste zaken opgenoemd. Print deze uit en neem ze mee als u gaat kijken.

veel gestelde vragen
Waarom werken fokkers met wachtlijsten?

Dit heeft te maken dat fokkers niet constant nesten hebben en zorgvuldig omgaan met het fokken van rashonden. Dit is soms vervelend voor mensen maar u kunt u in de tussentijd goed voorbereiden op de komst van de pup en genieten van de voorpret!

Waarom een bulldog met een stamboom?

Bij een stamboomhond bent u ervan verzekerd dat beide ouders voldoen aan de regels die de rasvereniging en de Raad van Beheer hanteren.

Vanuit het enthousiasme en de liefde voor het ras, geeft een fokker u graag advies en staat hij altijd klaar om vragen te beantwoorden. Vaak kunt u een (honden)leven lang een beroep doen op zijn kennis en ervaring. Maar een goede fokker is ook kritisch en stelt ook vragen! Hij wil er immers zeker van zijn dat zijn hond bij het juiste baasje terecht komt.

Reutje of teefje?

Of u een teef boven een reu verkiest of andersom heeft meestal te maken met een persoonlijke kwestie. Daarentegen zijn er wel lichamelijke en gedragsverschillen tussen een reu en een teef. Beide hebben voor- en nadelen. Hoe men deze tegen elkaar afweegt is voor ieder persoon weer anders.

Wanneer mag een pup weg bij fokker?

Misschien wel de belangrijkste reden dat een puppy niet vroegtijdig weggehaald mag worden uit het nest, is het welzijn van de dieren.

Puppy’s doorlopen diverse ontwikkelingsstadia wanneer ze opgroeien. Deze fasen zijn zeer belangrijk voor het welzijn van de pup. Met name de socialisatiefase. Als een pup tussen de 3-5 weken oud is, ontwikkelt hij sociaal gedrag. Zo leren ze hun bijtgedrag te remmen op hun nestgenoten en moeder. Ze leren onderdanig te zijn aan hun moeder en om te gaan met de andere puppy’s. Verwijdering uit het nest in dit stadium, zorgt voor socialisatieproblemen in een later stadium.

Tot en met week 7 is ook het zenuwstelsel in aanmaak. Het proces wat dan plaats vindt, zorgt ervoor dat de impulsen die binnenkomen worden verwerkt tot duidelijke informatie. Mylline is een stof die helpt bij de snelheid van de overdracht. Het zorgt er voor dat de informatie niet overspringt naar de verkeerde delen van het zenuwstelsel.

Als een pup 8 á 8,5 week oud is dan krijgt hij controle over zijn blaas. De pup ontwikkelt dan zijn voorkeur waar hij wil plassen of poepen. Vanaf dit moment zou een hond naar zijn nieuwe baasje kunnen.

Wanneer mag een pup op straat en uitlaatveldjes komen?

Pas na de enting op 12 weken mag u met de pup naar de uitlaatveldjes. Daar ligt immers veel ontlasting en is de kans op infecties groter. Beter is om daar sowieso weg te blijven en “schonere” wandelplekken uit te kiezen.

Tips

Praat met fokkers en eigenaren om erachter te komen of de Engelse Bulldog voor u en/of uw gezin wel een geschikte hond is. Ga bij het maken van uw keuze niet over één nacht ijs.

Vraag een fokker of u een bezoek mag brengen aan de kennel. Kijk hoe de honden erbij zitten. Een speelse pup, die goed op de poten staat en goed eet, is over het algemeen niet verkeerd.

In de puppy-checklist staat waar u op moet letten. Neem deze mee als u de pup gaat bekijken.

Een goede verstandhouding met de fokker van uw pup is ook erg belangrijk. Mocht er onverhoopt iets verkeerd gaan met uw pup, dan kunt u de fokker nog hard nodig hebben.

Rasbeschrijving Engelse bulldog

Waar moet u op letten?

Voorbeeld koop contract

Pin It on Pinterest