Selecteer een pagina

Van bullenbijter naar kindervriend

De Engelse Bulldog, meestal gewoon bulldog (stierhond) genoemd, is een middelgroot hondenras. Het is nu een populaire en zachtaardige gezinshond, maar hij werd oorspronkelijk gefokt voor het vechten met stieren. De krachtige kaken en platte neus verwijzen daar nog steeds naar. Een Bulldog kon de stier heel lang vasthouden zonder zelf in ademnood te komen.

De Engelse Bulldog is het nationale ras van Engeland en een nauwe bloedverwant van de oude vechthonden van het molossertype. Deze dieren ontleenden hun naam aan de landstreek Molossus in het oude Griekenland.

 Rond 1500 na Christus wordt voor het eerst naar dit ras verwezen in Engelse literatuur, gespeld als ‘Bondogge’ en ‘Bolddogge’. De moderne Engelse spelling ‘Bulldog’, duikt voor het eerst op in een brief omstreekt 1630. De eerste afbeelding van het ras dateert uit 1740. Volgens de beweringen zou een zekere graaf Warren uit Stanford in 1231 gezien hebben hoe twee honden een paar vechtende stieren scheidden en ophitsten. 

Zowel zijn gevolg als hij beleefden veel plezier aan dit schouwspel en daarom organiseerde de graaf zo’n event van tijd tot tijd. Al spoedig groeide het in Engeland uit tot een waar volksvermaak. Men koos voor zware honden met brede kaken en fokten deze systematisch verder.  

Zo ontstond een slag honden met een grote schedel en brede muil, naar achteren gerichte hoektanden om vast te houden wat ze eenmaal te pakken hadden, en met een terugliggende neus, die het dier in staat stelde adem te halen zonder de tegenstander los te laten. Korte, ver uit elkaar geplaatste voorpoten gaven hem een vaste stand.

Toen in 1835 in Engeland het bullenbijten bij wet verboden werd, was het ras reeds kant-en-klaar maar werkloos. Het zou  waarschijnlijk uitgestorven zijn als een zekere Bill George het niet, dwars tegen de openbare mening in, was blijven fokken. Uit de beruchte knokker en ‘killer’ groeide een trouwe waker en begeleider en lieve huisgenoot, die om zijn goede eigenschappen uitgroeide tot nationaal symbool van Engeland.

Pin It on Pinterest