Selecteer een pagina

Rasstandaard

FCI standaard nummer: 149
Classificatie FCI: Groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

De Engelse Bulldog is een fors gebouwde hond, vrij laag op de benen, breed, krachtig en gedrongen. Hij heeft een gladharige, tamelijk dikke vacht. Het hoofd tamelijk groot in verhouding tot de grootte van de hond, maar geen onderdeel mag zozeer overheersen, dat het de algemene symmetrie afbreuk doet, of de hond misvormd doet schijnen, of zijn beweegkracht belemmert. Het gezicht relatief kort, zijn snuit breed ,stomp en licht naar boven ,hoewel niet te overdreven. Honden die ademhalingsproblemen vertonen zijn zeer onwenselijk. Lichaam kort, goed gevormd en geen neiging hebbende naar zwaarlijvigheid, de ledematen fors en goed gespierd, de achterhand hoog en sterk. Teven mogen niet zo massief of zwaar ontwikkeld zijn als een reu.

Kleur

De kleur moet eenkleurig zijn of eenkleurig met een zwart masker of een zwarte snuit. De kleur moet glanzen en in haar soort zuiver zijn: gestroomd, rood met verschillende variëteiten. Leverkleurig, zwart en zwart met rood “black and tan” zijn zeer ongewenst.

Beharing

De beharing moet fijn van samenstelling zijn, kort, dicht en glad (slechts hard omdat zijn kort en dicht is, doch niet ruw).

Gedrag en temperament

De hond moet de indruk geven van vastberadenheid, kracht en activiteit, Waakzaam, ondernemend, trouw aan de baas, betrouwbaar, moedig, onbevreesd voorkomen maar goedig van aard.

Hoofd en schedel

De schedel is relatief groot in omtrek. Van voren gezien moet het hoog lijken van de hoek van de onderkaak tot het hoogste punt van de schedel, ook breed en vierkant. De wangen moeten goed rond zijn en zijdelings voorbij de ogen uitsteken. Van opzij gezien moet het hoofd zeer hoog en matig kort van rug zijn tot de punt van de neus. Het voorhoofd iets los en fijn gerimpeld noch bol noch overhangend voorzien van een duidelijke stop. Het gezicht van voren gezien moet van jukbeen tot de neus relatief kort zijn en de huid ervan iets gerimpeld. De snuit kort, breed en opwaarts gericht zijn en diep van de hoek van het oog naar de hoek van de mond. Neus moet groot, breed en zwart zijn en onder geen voorwaarde leverkleurig, rood of bruin. Neusgaten moeten groot, breed en open zijn, nauwe neusgaten en een te zware neusrol zijn onaanvaardbaar en zouden zwaarder bestraft moeten worden. Gezien vanaf de voorkant moeten de verschillende proporties van het gezicht volkomen gelijk zijn aan elkaar zodat men een denkbeeldige lijn trekt van de top van de schedel naar de punt van de onderkaak.

Ogen

Van voren gezien, moeten de ogen laag in de schedel liggen, zover mogelijk van de oren af. De ogen en de stop moeten in een rechte lijn liggen, op welke de groef loodrecht staat. Zij moeten zover mogelijk van elkaar staan, maar de buitenste hoeken moeten wel binnen de contouren van de wangen liggen. Ronde, matig groot, noch diep liggen, noch uitpuilen en moeten in kleur zeer donker wezen, bijna zwart, zij mogen geen wit tonen wanneer de hond recht vooruit kijkt en vrij zijn van duidelijke oog problemen.

Mond

De bovenlippen moeten dik, breed en diep neerhangen zij moeten aan de zijkanten (niet van voren) geheel over de onderkaak reiken. Zij moeten van voren tot de onderlip komen en de tanden niet zichtbaar maken. De kaak moet breed, sterk en vierkant zijn, de onderkaak moet een beetje naar voren uitsteken en met een matige ombuiging. De brede vierkante kaak bevat zes kleine snijtandjes in een rechte rij tussen de ver uit elkaar staande hoektanden. Tanden mogen niet gezien worden als de mond gesloten is. Vanaf de voorkant gezien is de onderkaak direct onder de bovenkaak en parallel.

Fokverbod

Het fokken van de Engelse bulldog volgens bovenstaande standaard is in Nederland sinds maart 2019 verboden. Meer informatie vindt u in de folder van de Raad van beheer.

Pin It on Pinterest