Pilot onderzoekNieuws

11.11.2011

Verslag Pilot onderzoek.

Op 11 november 2011 ben ik, namens de EBCN, aanwezig geweest bij het onderzoek van de eerste Engelse Bulldog voor de Pilot groep.

Pink was als eerste aan de beurt op de faculteit der diergeneeskunde in Utrecht. Later op de ochtend kwam nog een uitgenodigde Engelse Bulldog voor deelname. De komende tijd zullen de bullen in kleine groepjes worden uitgenodigd om deel te nemen aan het Pilot onderzoek. Het is dus geen grote groep bullen die op 1 dag wordt onderzocht.

Thuis heeft de eigenaar van de hond een vragenlijst van de Raad van Beheer ontvangen over de gezondheid van de hond, eventuele operaties die de hond eerder heeft ondergaan, de conditie van de hond, hoe vaak de hond gaat wandelen en hoelang enz., deze lijst moest ingevuld worden ingeleverd.  
Hierna volgende het intake gesprek. De hond werd gecontroleerd op hart, longen, polsslag, temperatuur en er werden vragen gesteld om te beoordelen of de hond in goede conditie is voor de narcose.

Daarna weer terug naar de wachtruimte. Even later kwam Dr. G. Ter Haar zelf. Hij stelde zich voor en legde de procedure uit. Helaas mag de eigenaar niet aanwezig zijn bij de onderzoeken, die vinden allemaal plaats achter gesloten deuren, niet voor publiek toegankelijk. De eigenaar mag wel aanwezig zijn bij de inleiding en het inbrengen van de tube. Vervolgens ging de hond per brancard naar de afdeling radiologie voor de scan. Na afloop hiervan kwam Ter Haar zelf vertellen wat hij had gezien op de beelden. Vervolgens ging de hond naar de OK ruimte voor de scope. Ook daar mag de eigenaar niet bij zijn. Na afloop komt Ter Haar weer uitleg geven wat hij tijdens de scope heeft gezien. Kort hierop wordt de eigenaar bij de hond geroepen die dan al vrijwel helemaal wakker is. De hond kan hierna gelijk naar huis (zij het nog een beetje suf). Alles bij elkaar zijn we zo’n 2,5 uur op de kliniek geweest.

Het was goed om te zien dat de eigenaar van de hond tussendoor steeds op de hoogte wordt gehouden van het komende onderzoek en dat ook na afloop van dat onderzoek een kort verslag wordt gegeven van de bevindingen. De voorlichting en begeleiding is erg goed.

In het Kerstnummer van Bullmania zal een uitgebreid verslag komen te staan van dit onderzoek en  zullen ook opnames die door dr. Ter Haar tijdens de onderzoeken van de hond zijn gemaakt, worden gepubliceerd.

Graag wil ik Frans de Witte en zijn hond Pink bedanken voor hun medewerking en natuurlijk Gert Ter Haar voor de uitgebreide uitleg.

Irene Spoler
Pupinfo / herplaatsingen EBCN